در این مطلب میخوانید:
استخراج ارزهای دیجیتال فرایندی است که بوسیله تأیید یک سری از تراکنشها در شبکه، سکه های بعنوان پاداش ماینرها تولید میشود.
مقدمه
استخراج ارزهای دیجیتال یا ماینینگ (Mining) به فرایند تأیید یک سری از تراکنشها در شبکه ای گفته میشود که با تولید سکه همراه است و بوسیله CPU، کارت گرافیک (GPU) و آیسیک (Asic) انجام میگیرد. استخراج کردن از معادن فرایندی است که انسانها از هزاران سال پیش آن را انجام میدهند اما با سوق گرفتن جهان به سمت دیجیتالی شدن و طلوع انقلاب اقتصادی جدید، دیگر نیازی نیست که جهت دستیابی به طلا و الماس به دل معادن بزنیم، تنها کافی است که با حرکت دستها و کلیک بر روی ماوس و بهراحتی این کار را انجام دهیم. این امر با استخراج ارز دیجیتال میسر است. تا چند سال قبل بیت کوین در بازار ارزش چندانی نداشت ولی هماکنون ارزش فوقالعاده بالایی دارد. اصطلاح استخراج ارز های دیجیتال ممکن است که در ابتدا مقداری گمراهکننده به نظر برسد، این امر به این دلیل است که افراد صرفاً ارزهای دیجیتال را پیدا نمیکنند بلکه آنها را طی فرآیندی که به تأمین امنیت شبکه بلاک چین کمک میکند بهدست میآورند.
استخراج ارزهای دیجیتال (Mining) چیست؟
عملکرد اکثر ارزهای دیجیتال شبیه به یک شبکه همتا به همتا بوده و تراکنشهای این شبکهها بدون نیاز بهواسطه انجام میگیرند. این به این معنی است که برای انجام تراکنشها دیگر به نهادهای متمرکزی همچون بانکها و مؤسسات مالی نیازی نیست. بااینوجود این سؤال پیش میآید که پس امنیت این شبکهها به چه شکل تأمین میشود؟ در حقیقت واقع ماینرها وظیفه استخراج را به عهده خواهند داشت. تراکنشها در شبکههای ارز دیجیتال شامل انتقال توکن میان افراد، ایجاد قراردادهای هوشمند و … میشوند. این تراکنشها بعد از مرحله اعتبارسنجی توسط مشارکتکنندگان شبکه که نود (node) نامیده میشوند، جهت پردازش و ثبت شدن در بلاک چین پردازش میشوند. ازآنجهت که هیچگونه نهاد مرکزی وجود ندارد که فرایند پردازش تمامی تراکنشها را بهتنهایی و با ضریب اطمینانی بالا انجام دهد، ماینرها CPU یا ابزار محاسباتی مخصوص خود را در اختیار این شبکه قرار داده تا به انجام این فرایندها کمک کنند.
زمانی که فرایند پردازش یک بلوک داده اتمام یافت و آن بلوک بهاصطلاح استخراج شد، ماینری که موفق به پردازش بلاک شده پاداشی از شبکه تحت عنوان پاداش بلاک و علاوه بر آن کارمزدهای مربوط به تراکنشهای آن بلاک را کسب میکند. نحوه کارکرد ارزهای دیجیتالی که شبکه آنها بر استخراج استوار هستند که بهاصطلاح به آنها اثبات کار میگوییم، ایجاد انگیزه اقتصادی کافی برای ماینرها است تا بتوانند در فرآیند موردنظر سهم خود را از تأیید تراکنشها دریافت کنند. هدف اصلی از این کار تأیید تراکنشهایی است که باید در دفتر کل توزیعشدهای که بلاک چین نامگرفته است ثبت شوند. با انجام این کار شما به بخش مهمی از شبکه تبدیل میشوید. پاداش ماینرها برای کمکی که به شبکه کردهاند و انرژی که دستگاه محاسباتی آنها صرف کرده است بهصورت سکههای دیجیتال یا توکن به آنها داده میشود. نکته مثبتی که استخراج کردن دارد این است که تا زمانی که فرد سختافزار محاسباتی قدرتمند و متصل به اینترنت داشته باشد میتواند در هر زمان و مکانی استخراج کند.
بهطور کلی استخراج ارزهای دیجیتال را میتوان با استخراج طلا مقایسه کرد. این مقایسه به این صورت است که ارزهای دیجیتال مانند طلاهایی که در معادن وجود دارند ولی هنوز قابلدسترسی نیستند یک پروتکل مشخص برای استخراج دارند. استخراج ارزهای دیجیتال نیاز به حل معادلات پیچیده ریاضی دارد که تنها سختافزارهای پیشرفته میتوانند از پس آن بربیایند. سطح پیچیدگی این معادلات ریاضی در طول زمان با حضور ماینرهای بیشتر افزایش مییابد. ازاینرو فرایند استخراج کردن نیز سختتر خواهد شد. این دقیقاً مثل استخراج طلا میباشد که باگذشت زمان چون ذخایر معادن کاهش مییابد استخراج نیز سختتر میشود.
فرآیند استخراج ارزهای دیجیتال
در این بخش قصد داریم تا فرایند ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتال را پلهپله توضیح دهیم. پس پیشنهاد میکنم که جهت درک بهتر این مفهوم با ما همراه باشید.
در ابتدا یک کاربر بهوسیله ارزهای دیجیتال موجود در کیف پول خود تراکنشی را انجام میدهد و تلاش میکند تا رمز ارز موردنظر خود را به کاربری دیگر انتقال دهد. سپس این تراکنش بهوسیله برنامه کیف پول دیجیتال منتشر میشود و در آن زمان منتظر میماند تا بهوسیله یک ماینر دیگر بر روی بلاک چین انتخاب گردد. تا وقتیکه ماینری دیگر آن را انتخاب نکرده باشد، این تراکنش در بخش تراکنشهای تأیید نشده باقی خواهند ماند. این بخش درواقع مجموعهای است از معاملات تأیید نشده که در شبکه قرار دارند و در انتظار پردازش هستند. معاملات تأیید نشده، بهطور معمول در یک بخش بزرگ جمعآوری نمیشوند، بلکه بیشتر آنها در بخشهای طبقهبندیشده کوچک قرار میگیرند. ماینرهایی که در شبکه کار میکنند (بهاصطلاح به آنها نود یا گره گفته میشود)، تراکنشها را از این بخش انتخاب میکنند و آنها را به شکل یک بلوک درمیآورند. یک بلوک درواقع شامل مجموعهای از تراکنشها (که تا این لحظه تأیید نشدهاند) بعلاوه تعدادی از دادههای اضافی دیگر همچون امضای دیجیتال و … میشود. هر ماینر، بلوک تراکنشهای خود را ایجاد کرده و چندین ماینر میتوانند تراکنشهایی مشابه را انتخاب کنند که در بلوک آنها جایداده شود.
هر بلاک چین، حداکثر اندازه بلوک مخصوص به خود را دارد. در بلاک چین بیت کوین، حداکثر اندازه هر بلوک یک مگابایت است. ماینرها پیش از افزودن تراکنش به بلوک باید بررسی کنند که آیا این تراکنش جهت اجرا شرایط را دارد یا نه. اگر کیف پول کاربر فرستنده ارز دیجیتال، با توجه به سوابق وی در بلاک چین بودجه کافی داشته باشد، تراکنش معتبر است و میتوان آن را به بلوک اضافه کرد. ماینرها بهطور معمول تراکنشی را در اولویت قرار میدهند که هزینه بالایی داشته باشد، چون در این حالت پاداش بالاتری دریافت میکنند. در حقیقت ماینرها با انتخاب تراکنشها و اضافه کردن آنها به بلوک خود، بلوکی از تراکنشها را ایجاد میکنند. آنها در بلاک چین برای اضافه کردن این بلوک از تراکنشها به یک امضا نیاز دارند که به این امضا گواه اثبات کار یا proof of work گفته میشود. درواقع این امضا با حل یک مسئله پیچیده ریاضی ساخته میشود و برای هر بلوک از تراکنشها متفاوت است. هر بلوک یک مسئله ریاضی منحصربهفرد دارد. ازاینرو هر ماینر بر روی یک مسئله متفاوت و مخصوص به بلوک خود کار میکند. در اصل حل هرکدام از این مسائل بهقدری سخت است که جهت حل آن باید از توان محاسباتی بالا و برق زیادی استفاده کرد و نتیجتاً این فرایندی است که اصطلاحاً به آن استخراج ارزهای دیجیتال گفته میشود.

بهصورت کلی ماینری که موفق شود تا نخستین امضای واجد شرایط را برای بلوک خود پیدا کند، این بلوک و امضای آن را برای دیگر ماینرها منتشر میکند و سپس باید دیگر ماینرها صحت امضای وی را بهوسیله دادههای بلوک منتشرشده تأیید و بررسی کنند که آیا هش خروجی با امضای موجود مطابقت دارد یا نه. اگر هش تطابق داشته باشد، دیگر ماینرها اعتبار آن را تأیید کرده و این بلوک میتواند به بلاک چین اضافه گردد. در اصل، ماینرها به یک اجماع میرسند که همه باهم بر روی آن توافق نظر دارند، بنابراین به آن الگوریتم اجماع گفته میشود. در مرحله بعد این بلوک میتواند به بلاک چین اضافه شود و به کلیه گرههای دیگر در شبکه ارسال شود. گرههای دیگر هم این بلوک را میپذیرند و تا وقتیکه تراکنشهای موجود در بلوک بهدرستی با ترازهای کیف پول فعلی مطابقت داشته باشند، آن را در دادههای تراکنش خود ذخیره میکنند. سپس یک بلوک به زنجیره اضافه میشود و هر بلوک دیگری که بعدازآن اضافه شود تأییدیهای برای آن بلوک بهحساب میآید.
حالا که بهطور کلی با فرایند ماینینگ آشنا شدید، نوبت آن رسیده که ببینیم به چند روش میتوان ارزهای دیجیتال را استخراج کرد. با ما همراه باشید.
روشهای استخراج ارزهای دیجیتال
بهطور کلی به فرایند تولید ارز دیجیتال، استخراج ارزهای دیجیتال گفته میشود و درواقع این فرایند عملیات کشف کد معاملات دیجیتالی و ثبت آنها است که به چندین روش مختلف انجام میشود. جدا از این، به افرادی که به انجام چنین فرایندی دست بزنند هم بهاصطلاح ماینر گفته میشود. اساساً فرایند ماینینگ به چندین روش انجام میشود که عبارتاند از استخراج بهوسیله، GPU و ASIC. درواقع هر یک از این روشها مزایا و معایبهایی دارند که ماینر ها با در نظر گرفتن شرایط خود یکی را از بین آنها انتخاب میکنند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با هرکدام از این روشها بیشتر آشنا شوید.
استخراج ارزهای دیجیتال بهوسیله سی پی یو (CPU)
یکی از نخستین راههای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده از سی پی یو رایانههای شخصی است. در این روش ماینر بهوسیله رایانه شخصی خود مثل رایانه و لپتاپ و توسط CPU یا واحد پردازش مرکزی فرایند ماینینگ را انجام میدهد. ازجمله معایبی که چنین روشی دارد زمانبر بودن آن است که نتیجتاً آن را به نسبت دیگر روشها آهستهتر میکند و سوددهی آن را پایینتر میآورد. درنتیجه این روش بهصرفه نخواهد بود. ولی اگر کاربری تعدادی رایانه شخصی داشته باشد (اصطلاحاً به این مجموعه استخر استخراج میگویند) و به منبع برقی با هزینه پایین دسترسی داشته باشد، میتواند بهوسیله چنین روشی سود مطلوبی کسب کند.
استخراج ارزهای دیجیتال توسط جی پی یو (GPU)
روش دیگر استخراج ارزهای دیجیتال که به نسبت روش پیشین مطلوبتر است، این است که برای ماینینگ از کارتهای گرافیک رایانههای شخصی استفاده میشود. جهت تولید ارزهای دیجیتال در این روش، به یک سیستم پردازنده گرافیکی مناسب نیاز است که ازجمله برترینهای آن میتوان به Nvidia GTX 1080 Ti و AMD RX 580 اشاره کرد.
استخراج ارزهای دیجیتال با سخت افزار آیسیک (ASIC)
یکی از بهترین راههای ماین کردن ارزهای دیجیتال استفاده از دستگاههای مخصوصی تحت عنوان آیسیک است که در چنین روشی ماینر با خرید چنین دستگاهی اقدام به استخراج رمز ارزها میکند. ازجمله قابلیتهایی که استفاده از چنین دستگاهی دارد این است که ارزهای دیجیتال موجود با سرعتی بالاتر به نسبت دیگر روشها استخراج میشوند. درواقع با در نظر گرفتن اینکه در فرآیند استخراج، هر ماینری که بتواند سریعتر مسئله پیچیده ریاضی را حل کند و آن را در یک بلوک ثبت کند، کارمزد را دریافت میکند، میتواند سود بیشتری دریافت کند، سرعت در فرایند استخراج اهمیت بالاتری دارد و این نکته است که این روش را برتر از دیگر روشها میسازد.
باید توجه داشته باشید که هزینه تهیه این دستگاهها بالا است اما با توجه به اینکه به نسبت دیگر روشها تراکنشهای بیشتری را ثبت میکند و نتیجتاً درآمد بیشتری برای ماینر بهدست میآید، میتوان اذعان کرد که این روش صرفه اقتصادی بیشتری برای ماینر دارد. از طرفی این دستگاهها از الگوریتمهای بخصوصی پیروی میکنند که باعث شده تا هر دستگاه آیسیک تنها بتواند یک ارز دیجیتال را استخراج کند. پس ضروری است تا پیش از خرید آنها، نوع ارزی که قصد استخراج آن رادارید را تعیین کنید. با انواع روشهای استخراج ارزهای دیجیتال آشنا شدیم و بد نیست این نکته را بار دیگر یادآوری کنیم که بهترین راه ماین کردن ارزهای دیجیتال استفاده از مزرعههای استخراج است. درواقع این بدین معنا است که تعداد زیادی دستگاه استخراج را در یک مکام جمع کرده و بهوسیله توان پردازش تمامی آنها میزان سوددهی خود را افزایش دهید و درآمد بیشتری را از این راه کسب کنید.
استخراج انفرادی یا استخراج گروهی (استخر استخراج)؟
حال در این بخش به این میپردازیم که کدامیک از این دو حالت برای استخراج ارزهای دیجیتال مناسبتر است. بهصورت کلی ماینر ها به دو شکل میتوانند اقدام به استخراج ارزهای دیجیتال کنند. این روشها عبارتاند از استخراج بهصورت انفرادی و استخراج بهصورت گروهی که در ادامه این دو را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
استخراج ارزهای دیجیتال به شکل انفرادی
در این روش که خود به دو شکل انجام میشود، یا فرد بهوسیله یک رایانه شخصی اقدام به استخراج ارزهای دیجیتال میکند، یا بهوسیله چندین رایانه شخصی این کار را انجام میدهد، در هر حال تنها خود فرد است که فرایند استخراج را انجام میدهد. ازجمله ایرادهای استفاده از رایانه شخصی جهت ماین کردن ارزهای دیجیتال میتوان به زمانبر بودن این روش اشاره کرد. در حقیقت زمانی که یک رایانه شخصی نیاز دارد تا یک تراکنش دیجیتالی را رمزگشایی کرده و آن را در یک بلوک ثبت کند، خیلی بیشتر از ثبت همان تراکنش بهوسیله چندیدن رایانه است. بنابراین استخراج ارزهای دیجیتال بهوسیله یک مزرعه دیجیتالی بسیار به صرفهتر از استفاده از یک رایانه شخصی است.
استخراج ارزهای دیجیتال بصورت گروهی (استفاده از استخرهای استخراج)
این روش به این شکل است که چندین ماینر که هرکدام دارای یک یا چند رایانه هستند، اقدام به اشتراک رایانههای خودکرده و فرایند استخراج را انجام میدهند و نهایتاً سود حاصله نیز بسته به توان پردازشی هر ماینر میان آنها تقسیم میشود. ازجمله مزایای چنین روشی میتوان به سرعتبالای انجام تراکنشها اشاره کرد و نتیجتاً سود ماینینگ نیز افزایش پیدا میکند. دقت کنید که در هر یک از این روشها، ماینر جهت انجام فرایند استخراج نیاز دارد تا به یک استخر ارز دیجیتال بپیوندد. یک استخر ارز دیجیتال فضایی بر روی بستر بلاک چین است که کلیه معاملاتی که در نوبت دریافت تأییدیه از سوی ماینر ها و سپس ثبت در بلوکها هستند در آن نگهداری میشوند.
نکاتی که پیش از انتخاب یک استخر استخراج باید در نظر داشت
پیش از انتخاب یک استخر استخراج، ضروری است تا برخی نکات را به خوبی در نظر داشته باشید. در ادامه باهم این نکات را بررسی میکنیم.
سازگار بودن تجهیزات
در حال حاضر باوجود هزاران دستگاه ماینینگ در بازار و دستگاههای پیشرفتهای که هرروز به بازار عرضه میشوند، بسیار حائز اهمیت است که ابتدابهساکن بررسی کنید که آیا این دستگاه با نیازمندیهای استخر استخراج مدنظر شما سازگار است یا نه. بهعنوان نمونه، «Slushpool» که یکی از نخستین استخرهای استخراج است، درباره استفاده از CPU،GPU یا ماینینگ بهوسیله تلفنهای هوشمند بهطور واضح، نکاتی را تذکر داده که پیش از هر چیز باید به آنها توجه کرد. این امکان وجود دارد که یک استخر از کلیه نرمافزارهای ماینینگ پشتیبانی نکرده و استخری دیگر شاید تنها از نرمافزارهایی بخصوص استفاده کند. ضمناً تعدادی از استخرها هم ممکن است حداقل سرعت اتصال شبکه به سرور استخر را در نظر گرفته باشند و ازاینرو در آغاز کار باید به اینترنت پرسرعت دسترسی داشته باشید. پس توجه به این نکته در آغاز کار بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
سازوکار تقسیم وظایف بین ماینرها
استخرهای گوناگون جهت تقسیم وظایف بین ماینرها، از روشهای متنوعی استفاده میکنند. بهعنوان مثال استخر A دارای ماینرهای قدرتمند و استخر B ماینرهای ضعیفتری دارد. الگوریتم اجراشده بر روی سرور استخر A باید بهاندازه کافی کارآمد باشد تا وظایف ماینینگ را بهصورت مساوی تقسیم کند. یکی از روشهای رایج این است که وظایف دشوارتر به استخر قدرتمند A و دیگر وظایف به استخر ضعیف B اختصاص داده شود. چنین کاری باعث ایجاد یکنواختی در فرکانسهای ارتباطی متوسط میشود. این فرکانسهای ارتباطی متوسط، میان ماینرهای گوناگون با ظرفیتهای مختلف در شبکه جریان دارند. بهعنوان نمونه، Slushpool از یک الگوریتم طراحی شده ویژه به نام VarDiff بهره میبرد که کار زیادی را به هر یک از ماینرها در نظر میگیرد. نتیجتاً این امکان به وجود میآید تا نتایج هر شانزده الی بیست بار در دقیقه به استخر ارسال شوند. در آخر هم جریانی متعادل از دادههای هش بهسوی سرور استخر ارسال میشود. ازاینرو هرکدام از ماینرها شانس عادلانهای جهت دریافت پاداش دارند. پیش از پیوستن به یک استخر استخراج، یک ماینر باید به یکنواختی در وظایف هش که بدون توجه بهقدرت استخراج دستگاه شرکتکننده بهوسیله سرور استخر، اختصاص داده میشود توجه کند. فرض کنید به استخری پیوستهاید که طبق دستگاههای پرسرعت اولویت بندی شده است. باوجوداینکه این امکان جود دارد که هماکنون جدیدترین و سریعترین ماینر استخر باشید، ولی این امکان هم وجود دارد که در آینده دستگاههای جدیدتر و قدرتمندتری به استخر پیوسته و مزیت شمارا از شما سلب کنند. نتیجتاً دقت کنید که سازوکار استخر موردنظر فرصتهای برابری را برای همه ماینرها فراهم کند.
شفافیت استخر بوسیله اپراتور آن
اپراتور استخر استخراج ارز دیجیتال، وظایف خاصی را انجام میدهد. انجام این وظایف برای اطمینان از شفافیت و قابلیت اعتماد بین اعضای ماینینگ موردنیاز است. بهعنوانمثال چگونه یک ماینر متوجه میشود، نرخ هشی که در این سطح از استخر اعلامشده عادلانه است؟ استخرهای ماینینگ تدابیر مختلفی را بهکار میگیرند، بهعنوان نمونه برای ایجاد شفافیت، نمایی از سیستم اطلاعاتی را به ماینرها ارائه میدهند. ماینرها باید به دنبال وجود چنین شفافیتی در دادهها باشند و به استخرهایی بپیوندند که جریان کاری شفافتری دارند. بهعنوانمثال، Slushpool یک اثبات نرخ هش را ارائه میدهد که هدف آن جمعآوری و تأیید صحت دادههایی با ویژگیهای منحصربهفرد است. این ارائه به ماینرها کمک میکند تا در ازای پرسشهایشان در مورد وظایف اپراتور استخر، به پاسخی عادلانه برسند.
امنیت و پایداری شرایط استخر
از دیگر نکات مهمی که باید پیش از پیوستن به یک استخر استخراج در نظر گرفت، ارزیابی امنیت آن است. یعنی آیا این استخر اتصالی ایمن را ارائه میدهد یا از اتصال باز پشتیبانی میکند؟ آیا استخر در مقابل حملات DDoS که با افزایش فعالیت استخرها رایج شدهاند آسیبپذیر خواهد بود؟ و اگر استخر هک شود، آیا میتواند در برابر حملات ایستادگی و نهایتاً آن را متوقف کند؟
تعرفه هزینههای استخر
به جز استخرهایی که مبلغی کم از ماینرها جهت استفاده از خدمات استخر استخراج ارز دیجیتال دریافت میکنند، استخرهایی هم هستند که کاملاً رایگان بوده بههیچعنوان هزینهای دریافت نمیکنند. بااینوجود، ماینرها باید به تعرفه هزینهها و شکل محاسبه پرداخت ها توجه کنند، زیرا این امکان وجود دارد که هزینههای دیگری در این استخر تعریفشده باشد. تعدادی از استخرهایی که هیچگونه هزینهای دریافت نمیکنند، تنها برای مدتی محدود خدمات خود را رایگان به شما ارائه داده و پسازآن بهصورت شارژ هزینههایی را دریافت میکنند. این درحالی است که تعدادی دیگر ممکن است هزینههایی ثابت را تحت عنوان کمک مالی از ماینرها دریافت کنند. در تعدادی دیگر هم شما باید نرمافزار آن استخر را بهجای سرور استخر، روی دستگاه خود نصب و اجرا کنید که این شرایط، هزینه ورودی بسیار بالایی را برای شما در پی خواهد داشت.
بهترین ارزهای دیجیتال برای استخراج
برای سالیان زیاد، بیت کوین بهعنوان یکی از برترین گزینهها جهت استخراج در بین دیگر ارزهای دیجیتال مطرح بوده است. هماکنون در، با توجه به افزایش سختی استخراج شبکه بیت کوین و در نظر گرفتن اینکه امروزه مزرعهها و استخرهای بزرگ استخراج بیت کوین تبدیل به کسبوکارهای میلیون دلاری شدهاند، بسیاری از فعالان حوزه ماینینگ، در مقیاس هایی کوچکتر به سراغ استخراج دیگر ارزهای دیجیتال رفتهاند. این در حالی است که هنوز هم استخراج بیت کوین بهعنوان اصلیترین فعالیت ماینینگ در عرصه ارزهای دیجیتال شناخته میشود. درواقع استخراج ارزهای دیجیتال کوچکتر، شاید در ابتدا توجیه اقتصادی نداشته باشند، ولی برای ماینرهایی که به آینده آن ارز دیجیتال اعتقاددارند، گزینههای بسیار مناسبی هستند.
در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا باهم بهترین ارزهای دیجیتال برای استخراج را بررسی کنیم.
بیت کوین
بیت کوین اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز بوده و استخراج آن از سال ۲۰۰۹ تاکنون در جریان است. ازآنجاییکه بیت کوین اولین و خوشنامترین ارز دیجیتال دنیاست، بسیاری از طرفداران این حوزه آن را بهعنوان سودآورترین و کمریسکترین ارز برای استخراج نیز در نظر میگیرند. به زبان فنی، استخراج بیت کوین فرایندی است که طی آن امنیت شبکه تأمین و تراکنشها در شبکه غیرمتمرکز تأیید میشوند. پاداشی که برای این کار در نظر گرفتهشده، موجب ایجاد انگیزه اقتصادی در ماینرها میشود. تعداد سکههای بیت کوین محدودیت بیست و یک میلیون واحدی دارد و تاکنون بیش از هجده میلیون واحد آن در شبکه آزادشده است. زمانی استخراج بیت کوین با CPU یا همان پردازندههای کامپیوتر امکانپذیر بود اما امروزه با گسترش شبکه آن فقط با دستگاههای مخصوص (آیسیک) امکان استخراج بهصرفهی آن وجود دارد. بیت کوین از الگوریتم SHA256 برای تأیید تراکنشها و سازوکار اثبات کار استفاده میکند. درنتیجه برای استخراج آن باید از دستگاههایی استفاده کرد که بر مبنای این الگوریتم طراحیشدهاند. هر دستگاهی که قادر باشد بیت کوین را استخراج کند، میتواند تمام ارزهای دیگری که از الگوریتم رمزنگاری SHA256 استفاده میکنند را نیز استخراج کند. برای نمونه میتوان به بیت کوین کش (Bitcoin Cash)، بیت کوین اس وی (BSV)، کیورکوین (Curecoin)، کرون (Crown) و ایکوین (Acion) اشاره کرد.
اتریوم
اتریوم معروف به ملکه ارزهای دیجیتال همواره یکی از پیشروترین و پیشرفتهترین ارزهای بازار به شمار میرفته است و بسیاری از کوینهای معروف ارزهای دیجیتال از فناوریهای بهکاررفته در بلاک چین اتریوم استفاده میکنند. اتریوم بعد از بیت کوین رتبه ۲ بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد. طبق برنامههای اعلامشده از سوی بنیاد اتریوم، الگوریتم اثبات کار این کوین در سهماهه اول سال ۲۰۲۰ از Ethash به Progpow تغییر خواهد کرد. هدف از این تغییر ایجاد مقاومت بیشتر در برابر دستگاههای آیسیک و محافظت از ماینرهایی عنوانشده است که با کارت گرافیک اقدام به استخراج اتریوم میکنند. البته باید در نظر داشت که این ارز درنهایت و طی چند سال آینده روش اثبات کار را بهطور کامل کنار خواهد گذاشت و بهجای آن از اثبات سهام استفاده خواهد کرد. اتریوم به دلیل امیدواریهای زیادی که دربارهی آن وجود دارد هنوز هم بهعنوان یکی از ارزهای محبوب برای ماینینگ در میان ماینرها شناخته میشوند و افراد زیادی مخصوصاً خورههای کامپیوتر، کارت گرافیکهای خود را برای کسب درآمد در اختیار این شبکه میگذارند.
اتریوم کلاسیک
تا سال ۲۰۱۶ فقط یک اتریوم وجود داشت، اما هک بزرگی که در هفده ژوئن سال ۲۰۱۶ رخ داد باعث شد اتریوم جدیدی خلق شود و اتریوم قبلی «اتریوم کلاسیک» نام بگیرد. برای مطالعهی بیشتر دربارهی داستان پیدایش اتریوم کلاسیک میتوانید به این مقاله مراجعه کنید. هم اتریوم و هم اتریوم کلاسیک از یک الگوریتم استخراج یعنی همان «Ethash» استفاده میکنند و بنابراین میتوان برای هر دو از یک سختافزار استخراج استفاده کرد. سودآوری ماینینگ در هر دو تقریباً یکسان است زیرا وقتی سودآوری یکی افزایش مییابد، ماینرها به سمت آن هجوم میبرند که باعث ایجاد یک تعادل نسبی میان این دو میگردد. درحالیکه اتریوم به دنبال آن است که با استفاده از الگوریتم ProgPow جلوی استخراج با دستگاههای مخصوص یعنی همان ASICها را بگیرد، اتریوم کلاسیک تاکنون این رویه را در پیش نگرفته است. با اجراشدن ProgPow روی اتریوم، استخراج آن فقط با کارت گرافیک (GPU) امکانپذیر خواهد بود اما اتریوم کلاسیک را میتوان بهراحتی با آیسیک استخراج کرد. از همه مهمتر، اتریوم به دنبال آن است که از اثبات کار (Proof Of Work) یا همان ماینینگ به سمت اثبات سهام (Proof Of Stake) برود که در آن برای تأیید تراکنشها نیاز به مصرف برق و استفاده از سختافزار نیست و افراد میتوانند با خرید اتریوم و اختصاص دادن آن به شبکه، از تأیید تراکنشها کسب درآمد کنند. این در حالی است که اتریوم کلاسیک چنین برنامهای را ندارد. درحالیکه تعداد واحدهای اتریوم هنوز سقف مشخصی ندارد و برای آن تورم سالانه در نظر گرفته خواهد شد، تعداد واحدهای اتریوم کلاسیک محدود است و فقط تا دویست و ده میلیون واحد از آن استخراج خواهد شد.
مونرو
ارز دیجیتال مونرو پس از گذشت شش سال از زمان عرضه آن هنوز هم مهمترین ارز حریم خصوصی محور بازار محسوب میشود و تراکنشهای آن قابلردیابی نیست. این ارز موفق شده است که از سال ۲۰۱۷ به بعد جایگاه خود در بین بیست ارز دیجیتال برتر بازار را حفظ کند. استخراج مونرو پس از هاردفورک RandomX و تغییر الگوریتم، تنها با پردازنده مرکزی (CPU) قابل توجیه است. محدودیت ارز دیجیتال مونرو هجده میلیون واحد است و تاکنون ۱۷٫۳ میلیون آن استخراجشده است. اما جای نگرانی نیست، چراکه پس از رسیدن به ۱۸.۴ میلیون واحد مونرو، کوینهای جدید مونرو با نرخ ثابت ۰٫۳ مونرو در هر دقیقه استخراج میشوند. بنابراین میتوان گفت که مونرو سقف واحد ندارد. تیم توسعهدهنده مونرو بهشدت بر روی غیرقابل استخراج بودن با آیسیک اصرار دارند و درصورتیکه احساس کنند دستگاه آیسیک وارد شبکه شده، سریعاً الگوریتم استخراج را تغییر میدهند. بنابراین برای کسانی که دستگاه استخراج آیسیک در اختیار ندارند و یا نمیخواهند هزینهای برای تهیه این دستگاهها متحمل شوند، مونرو میتواند گزینهی بسیار مناسبی باشد.
زیکش
زیکش (ZCash) یک شبکه پرداخت غیرمتمرکز همتا به همتا و یک ارز دیجیتال با واحد اختصاری ZEC است. این ارز دیجیتال فورکی از بیت کوین بوده و قابلیتی که آن را از بیت کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر متمایز کرده، امکان انجام تراکنشهای ناشناس است. زیکش هم مانند بیت کوین بلاک چین خاص خودش را دارد و بهصورت اثبات کار (تأیید تراکنشها با ماینینگ) فعال است. الگوریتم استخراج زیکش Equihash است. تعداد سکههای زیکش محدود و برابر بیست و یک میلیون واحد است. زمان بلاک زیکش حدود ۲.۵ دقیقه و پاداش بلاک آن ۱۲.۵ واحد زیکش (ZEC) است. در زیکش پس از هر هشتصد و چهل هزار بلاک، پاداش بلاک نصف خواهد شد. شبکه زیکش تا حد زیادی در اختیار آیسیک ها قرار دارد و استخراج با آیسیک در این الگوریتم توجیه اقتصادی بیشتری دارد. ارزهای دیجیتال دیگری که الگوریتم استخراج مشابه زیکش دارند و میتوان با استفاده از دستگاههای استخراج زیکش به استخراج آنها نیز پرداخت عبارتاند از زِنکش (ZenCash) و هاش (Hush).
گرین
ارز دیجیتال گرین (Grin) بر مبنای پروتکل (MimbleWimble) ساختهشده و درواقع اولین پیادهسازی از میمبل ویمبل است. میمبلویمبل، پروتکلی است که شباهت زیادی به بلاک چین بیت کوین دارد و نامش را از طلسمهای سری کتابهای هریپاتر گرفته است. هدف این پروتکل، فراهم کردن امکان انتقال ارزش و ذخیره آن به روشی غیرمتمرکز، خصوصی و بدون دخالت واسطهها است. از ویژگیهای برجسته گرین میتوان به افزایش حریم خصوصی، مقیاسپذیری و کاهش ظرفیت بلاک چین اشاره کرد. گرین از ۲ الگوریتم بهطور همزمان استفاده میکند. الگوریتم «CuckARood-29» مخصوص کارت گرافیک طراحیشده و هیچ آیسیکی روی شبکه آن وجود ندارد. الگوریتم دوم «CuckAToo-31» نام دارد که برای دستگاههای ایسیک طراحیشده است. البته الگوریتم دوم تا یکی ۲ سال آینده توسط کارت گرافیک (ًترجیحاً کارت گرافیکهای با حافظه هشت گیگ به بالا) قابلاستخراج است و حتی میتواند سود بیشتری نسبت به الگوریتم یک داشته باشد. در نظر داشته باشید که روش انتقال تراکنشهای این ارز کمی با بقیه متفاوت است و به همین دلیل بعضی از استخرها بهطور خودکار کوینهای شمارا به بیت کوین و اتریوم تبدیل میکنند. گرین برخلاف ارزهای دیجیتال نامبرده شده در بالا محدودیت عرضه ندارد و پاداش بلاک آن برابر با شصت واحد گرینکوین است. زمان ایجاد بلاک نیز در گرین، ۱ دقیقه است.
ریون کوین
ریون کوین (Ravencoin) که یک هاردفورک بیت کوین است که در سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شد، در حال حاضر با حجم ۵.۲ میلیارد دلار رده چهل و چهار بازار را به خود اختصاص داده است. ریون کوین باهدف انتقال سریع و ارزان تراکنشها بهصورت همتا به همتا و بر اساس فناوریهای بکار رفته در بیت کوین و اتریوم توسعهیافته است و طی این سالها پیشرفت بسیار خوبی از خود نشان داده است. قابلیت نقد شوندگی ریون کوین بسیار بالا است و الگوریتم هش X16Rv2 استفاده از شانزده الگوریتم متفاوت هنگام استخراج) ساخت دستگاههای آیسیک برای آن را تقریباً غیرممکن میکند. بنابراین استخراج ریون کوین فقط با کارت گرافیک امکانپذیر است. تعداد واحدهای ریون کوین ۲۱ میلیون بوده و زمان بلاک آن ۱ دقیقه است.
بیت کوین گلد
بیت کوین گلد یک فورک از بیت کوین است که بر اساس پروتکل اثبات کار و الگوریتم «Equihash» بهطور خاص برای استخراج با کارتهای گرافیک توسعه یافت. این ارز دیجیتال آمده بود تا رقیبی برای بیت کوین کش باشد و تمرکززدایی را بیشازپیش افزایش دهد اما تاکنون خیلی موفق عملنکرده است. درحالیکه بیت کوین گلد بیش از نود درصد ارزش خود را ازدستداده است، استخراج این ارز دیجیتال هنوز هم سودآوری خاص خود را داشته و در میان ۱۰ ارز دیجیتال برتر برای استخراج قرار دارد. الگوریتم استخراج بیت کوین آیسیک «Zhash» است و به دلیل ذات این الگوریتم، امکان استخراج آن با دستگاههای ایزاک وجود ندارد.
استخراج دیگر ارزهای دیجیتال مثل Horizen، بیت کوین اس وی، QuarkChain،Pirate Komodo،LBRY هم درآمد بسیاری بالایی دارند و حتی بعضیاوقات درآمد لحظهایشان از ارزهای برتر بیشتر میشود، اما به دلیل نوپا بودن و کوچک بودن بازار این ارزها باید در انتخابشان بسیار دقت کرد. اگر با کارت گرافیک استخراج میکنید، هرلحظه امکان تغییر ارز دیجیتال خود برای استخراج رادارید اما اگر قصد استخراج با آیسیک رادارید حتماً دقت داشته باشید که ارز دیجیتال مناسبی را انتخاب نمایید چون با دستگاه آیسیک انتخابهای شما برای استخراج محدودتر میشود و اگر سودآوری دستگاه شما از دست برود بهراحتی قابلفروش باقیمت مناسب نیست.
آینده استخراج ارزهای دیجیتال
بیت کوین همچنان بهعنوان کمریسکترین ارز دیجیتال برای استخراج در نظر گرفته میشود اما اگر به آینده یک ارز دیجیتال خوشبین هستید یا میخواهید باکمی ریسک، شانس سودتان را افزایش دهید، گزینههای دیگری نیز پیش روی شما وجود دارد. قبل از انتخاب یک ارز دیجیتال برای استخراج حتماً تحقیقات لازم را انجام دهید و سودآوری آن را با ماشینحساب ماینینگ بهطور دقیق محاسبه نمایید. استخراج یک ارز دیجیتال نامناسب میتواند به ضرر شما تمام شود. باوجود تمام این مشکلات، ریسکها و تغییرات شدیدی که در این حوزه وجود دارد، روزبهروز افراد بیشتری به حوزه استخراج ارز دیجیتال علاقهمند میشوند. درصورتیکه شخصی مایل باشد همه این دردسرها را به جان بخرد و در این حوزه سرمایهگذاری و کار کند، بهتر است به استخراج ارز، فقط به چشم یک فعالیت جانبی نگاه کند و نه شغلی پردرآمد و فعالیتی تماموقت. به استخراج ارز به چشم راهی برای جمعآوری ارزهایی که در آینده احتمال افزایش قیمت دارند باید نگریست. زیرا سود اصلی زمانی بهدست میآید که قیمت یک ارز مثلاً ده برابر شود.
نتیجهگیری
ماینینگ (Mining) در حال حاضر بخشی جدانشدنی از دنیای ارزهای رمزنگاریشده است. هر فردی میتواند با فراهم کردن شرایط مربوط به ماینینگ یک ماینر شود و درازای ارائه خدمات به شبکه پاداش دریافت کند. این پاداش در قالب ارز دیجیتالی شبکه موردنظر است. برای محاسبه سود حاصل از فرآیند استخراج، میتوانید از ماشینحساب ماینینگ استفاده کنید و با انجام محاسبات دقیق، فرآیند استخراج را آغاز کنید.